مقاله کارشناسی ارشد رشته حقوق با عنوان تدلیس در نکاح از منظر فقه و حقوق ایران

 
 
چکیده
تدلیس (یا فریب درنکاح)،یکی ازمباحث مهم وقابل توجه در حقوق خانواده می باشد.هرچندبحث فریب در نکاح ازمسایل مستحدثه نبوده و مسبوق به سابقه می باشد ولی متأسفانه امروزه این معضل اجتماعی ابعاد وسیعتری نسبت به گذشته پیدا کرده وپرونده های موجود دردادگاههای خانواده دراین زمینه، مبین این حقیقت تلخ است که متأسفانه ازدواجهای فراوانی به دلیل عدم صداقت یکی ازطرفین وفریب طرف دیگرمنجربه طلاق می شود.تدلیس ممکن است ازناحیه یکی ازطرفین عقد نسبت به طرف دیگر یاتوسط شخص ثالث انجام پذیرد. این عمل دارای دوجنبه حقوقی وکیفری می باشد وضرروزیان های مادی ومعنوی هم درحین دعوای فسخ ویابطورجداگانه قابل مطالبهخواهد بود. در پژوهش حاضر، بطور دقیق در مسئله نکاح وارد و به مسائل مختلف جهت تبیین هر چه بهتر و رسا بودن مطلب جهت تفهیم موضوع پرداخته و سپس به تعریف لغوی واصطلاحی تدلیس، آثار و ضمانت اجراهایآن در آراء صاحب نظران آراء فقهی و حقوق مدنی ایران پرداخته شده وجایگاه آن را در نظام‌های حقوقی مذکور تبیین خواهیم کرد.
 
 
 
کلیدواژگان:

نکاح

تدلیس

فریب

فسخ نکاح

حقوق ایران

فقه امامیه

 
 
 
 

طرح مساله تدلیس در نکاح:

جایگاه والای خانواده به عنوان با اهمیت ترین نهاد اجتماعی از دیرباز وبه خصوص قرون اخیر، موقعیت و مقام ممتازی را دربین  کلیه تشکیلات حقوقی نوین وکهن احراز کرده است. حقوق به مفهوم عام، مجموعه مقررات، قواعد واصولی است که روابط ومناسبات مختلف بین اجتماعات وافراد وآحاد مردم را به نحو متقابل پوشش می دهد. حقوق خانواده بخش مهمی از دستاورد عظیم خرد است که درطول قرون واعصار مختلف دربستر بی انتهای تاریخ به وسعت کل بشریت سیلان وصیقل یافته است. اهمیت خانواده در مجادله بی امان ومستمر تاریخ ملت ها به حدی است که هیچ یک ازمکاتب سیاسی واجتماعی وفلسفی از پرداختن به آن بی نیاز نبوده اند.
 
 ازنخستین روزهای پیدایش بشر به عرصه خاک و اولین شکفته های اندیشه بشری درگستره عظیم تاریخ خرد وآگاهی، خانواده وحقوق مربوط به آن همواره بخش قابل توجهی از اشتغالات فکری انسان را تشکیل می داده است. حقوق خانواده در اسلام بخش مهمی ازاحکام واخلاق را تشکیل می دهد وبا وسواس ودقتی درخور، تشریع الهی کلیه جوانب و زوایای آن مورد لحاظ شارع مقدس قرار گرفته است. اما یک سری مسائلی که بعد از پیوند الهی بین زن ومرد صورت می گیرد که ناشی از فریب بوده و عملاً یکی از طرفین بعلت عدم واقعیت مدرک تحصیلی و سطوح عالیه و یا بیماریهای جسمی و روحی طرف مقابل را از این موضوع خبردار نساخته و طرف دیگر با اعتماد کامل با وی ازدواج کرده و پس از فهمیدن موضوع فریب و عدم صداقت باعث ایجاد فسخ نکاح برای هر طرف می شود که به اصطلاح از آن با عنوانتدلیس یاد می شود که  ازجمله مباحث بحث‌برانگیزحقوق خانواده است.
در فقه اسلامی، تدلیس معمولاً ضمن بحث ازمصادیق پراکنده آن، درضمن نکاحهمانند تدلیس ماشطه در نکاح وتصریه دربیع حیوان مطرح شده است و اکثرفقها به طور مستقل به بحث ازتدلیس نمی‌پردازند و در مبحث خیارات نیز خیارتدلیس را به عنوان خیارمستقلی مطرح نمی‌سازند بلکه آن را از فروع خیارعیب یا خیارغبن می‌دانند. با این وجود، 
 
 
 
فهرست مطالب

تدلیس در نکاح از منظر فقه و حقوق ایران 1

چکیده 2
کلیدواژگان: 3
طرح مساله: 3

مفهوم شناسی تدلیس 6

تعریف لغوی واصطلاحی تدلیس 6

تدلیس در آیات 9

تدلیس در روایات 10
ارکان تدلیس 10
تدلیس ماشطه: 14

بررسی فقهی و حقوقی تدلیس: 17

جنبه کیفری تدلیس: 18
ضمانت اجرای تدلیس: 19

جبران خسارت ناشی از تدلیس: 19

نتیجه گیری: 22
پیشنهادات 25
منابع 27